Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μία νόσος, που προσβάλλει τα δόντια και οφείλεται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία αποτελείται κυρίως από μικρόβια και υπολείμματα τροφών. Τα μικρόβια με τη λήψη υδατανθράκων (ζάχαρη, άμυλο) πολλαπλασιάζονται, και ως προϊόν του μεταβολισμού τους παράγουν οξέα. Αν αυτά τα οξέα παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των 20 λεπτών πάνω στα δόντια, διαλύουν το ασβέστιο της επιφάνειας τους και προκαλούν την εμφάνιση της τερηδόνας.

Ιατρείο Ιατρείο
ΠΗΓΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑ

Τερηδόνα θηλασμού ή τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας

Σε ορισμένα παιδιά που πίνουν το γάλα ή χυμό με το μπιμπερό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε πολύ μικρή ηλικία (2-5 ετών) η τερηδόνα του θηλασμού ή μπιμπερό ή η τερηδόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για μια βαριάς μορφής καταστροφή των νεογιλών δοντιών, που οφείλεται στο τάϊσμα του μωρού με το μπιμπερό, κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το βράδυ η ποσότητα του σάλιου μειώνεται και το γάλα που “λιμνάζει” στα δόντια προκαλεί σοβαρές βλάβες στα δόντια. Ακόμη και το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τερηδόνας , αν το μωρό θηλάζει ακατάστατα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (μετά τους 12 μήνες).

Ιατρείο Ιατρείο Ιατρείο

Πρόληψη τερηδόνας θηλασμού ή τερηδόνας πρώιμης παιδικής ηλικίας

• Σημαντικό ρόλο στην έναρξη της τερηδόνας παίζει η μόλυνση του μωρού με τα μικρόβια του στόματος. Γι΄αυτό φροντίστε τα δόντια σας, ώστε να μην έχετε μεγάλο αριθμό μικροβίων. Επίσης, μην φιλάτε τα βρέφη στο στόμα και μην χρησιμοποιείτε τα ίδια κουτάλια ή αντικείμενα, γιατί τους μεταφέρετε τα μικρόβια από το δικό σας στόμα.
• Χρησιμοποιείστε το μπιμπερό μόνο για γάλα ή νερό και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ποτέ όταν το παιδί κοιμάται.
• Μετά από κάθε γεύμα και κυρίως πριν το μωρό κοιμηθεί καθαρίστε το στόμα του με μια βρεγμένη γάζα.
• Ποτέ μην του δίνετε πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι.
• Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια πρέπει να ξεκινήσετε το βούρτσισμα με μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα.
• Σταδιακά αραιώστε το γάλα με νερό ώστε μετά από λίγες ημέρες το μπιμπερό να περιέχει μόνο νερό.
• Μετά τους 12 μήνες μάθετε το παιδί να πίνει το γάλα του στο ειδικό ποτηράκι με στόμιο.

Copyright 2012-2022 © Ζαμπέλη Ροδούλα Web Design and Development Alfastar