Πρόληψη

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν, αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχόμενα στάδια. Η πρόληψη μπορεί να γίνει με το σωστό βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος, την κατάλληλη διατροφή, τη χρήση φθορίου (στοματοπλύματα φθορίου, φθορίωση στο ιατρείο), την τοποθέτηση καλύψεων οπών και σχισμών, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο κάθε 6-12 μήνες.Βούρτσισμα

• Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα με μια καθαρή γάζα ή με τις ειδικές γάζες που μπαίνουν στο δάχτυλο χωρίς οδοντόκρεμα. Μέχρι το τέλος του 2ου έτους θα πρέπει να βουρτσίζετε με μια μικρή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα 1000ppm F σε μέγεθος φακής μία έως δυο φορές την ημέρα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι το 6ο έτος μπορεί να χρησιμοποιεί μια πιο μεγάλη οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού.
• Ιδεατά το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα και μετά τα κυρίως γεύματα. Το πιο σημαντικό βούρτσισμα είναι το βραδινό, πριν τον ύπνο, που δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται και να γίνεται σχολαστικά.
• Το βούρτσισμα στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών περίπου πρέπει να γίνεται από τους γονείς. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να βουρτσίζει μόνο του στα πλαίσια εκμάθησης της τεχνικής και επιβράβευσης των ικανοτήτων του, αλλά εσείς πρέπει να το ολοκληρώνετε.
• Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σε παιδιά ηλικίας έως 12-14 ετών δεν συστήνεται, διότι συνήθως αυτή χρησιμοποιείται σαν παιχνίδι χωρίς να απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Αν ωστόσο η χρήση γίνεται από τους γονείς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και ιδιαίτερα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Κάθε 3-4 μήνες θα πρέπει να αλλάζετε βούρτσες λόγω της φθοράς των τριχών και συσσώρευσης των μικροβίων.
• Αρκετά αποτελεσματικά είναι τα ημερολόγια καταγραφής βουρτσίσματος. Κρεμάστε τα στο μπάνιο, και κάθε φορά που το παιδί βουρτσίζει θα συμπληρώνει το αντίστοιχο κουτάκι. Όταν γεμίσει ολόκληρη τη σελίδα χαρίστε του ένα δωράκι.
pdf Ημερολόγια :
pdf pdfΟδοντικό νήμα

Με το βούρτσισμα καθαρίζονται μόνο οι 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι επιφάνειες μεταξύ των δοντιών καθαρίζονται μόνο με το οδοντικό νήμα, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ μετά το βούρτσισμα. Ο παιδοδοντίατρος θα κρίνει από ποια ηλικία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νήμα στο παιδί σας.

Ιατρείο Ιατρείο
ΠΗΓΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑCopyright 2012-2022 © Ζαμπέλη Ροδούλα Web Design and Development Alfastar